לצפייה בשידור הוועדה ובחומר הרקע, נא ללחוץ כאן.
“היו לי ציפיות גבוהות כאשר ממשלת השינוי התחייבה לחוקק חוק אקלים. אבל כגודל הציפיה, גודל האכזבה. התכנסו היום כדי לבחון את תזכיר הממשלה לחוק אקלים. חיפשתי אנלוגיה לרושם שנוצר – למה הצעת החוק דומה? בואו נניח שכאשר הציעו לעם ישראל את עשרת דיברות התגובה היתה פרגמטית: ״לא תרצח״? אולי יהיו נסיבות שהדבר יהיה בלתי נמנע. ״לא תגנוב״? זה עלול להפריע ליעילות כלכלית. “לא תנאף”? טוב, אי אפשר לדרוש יותר מדי מן העם. אולי נסתפק בדיברה אחת: ״תשתדלו להיות בסדר”” (מתוך דברי הפתיחה של ח”כ טל).
שינוי האקלים והנזקים הנובעים ממנו הם עובדה שאינה שנויה במחלוקת כיום בין מומחים ומדענים. קיים קונצנזוס מדעי כי שינוי האקלים הניכר בעשורים האחרונים הוא תוצר לוואי של הפעילות האנושית, ובעיקר שריפת דלק פחמני. מטרת החוק המוצהרת היא ליצור מסגרת ארגונית מתכללת להתמודדות מדינת ישראל עם משבר האקלים, תוך שימת דגש על שני ההיבטים המרכזיים של ההתמודדות הנדרשת במישור הלאומי. היבטים אלה כוללים, בראש ובראשונה, מניעה וצמצום של פליטות גזי חממה על פי יעדים ותכניות מובנות, בין היתר לצורך יישום מחויבויותיה הבינלאומיות של מדינת ישראל מכוח אמנת האקלים.
הוועדה ציינה כי אין ויכוח על כך שקידום חוק אקלים הוא חשוב וראוי. עם זאת, היכולת של חוק האקלים הנוכחי לתרום למאמצים של ישראל במאבק העולמי במשבר האקלים מוטל בספק. יעדי הפחתת הפליטות הוגדרו כאנמיים, והפחתת הפליטות מצויינת בחוק כ”וולנטרית” – כלומר איננה מחייבת ואיננה רצינית. הוועדה קראה לממשלה להתיישר עם הרף העולמי, אליו התחייבה ישראל, אשר קובע הפחתת גזי חממה של כל מדינה ב-45% ביחס לשנת 2010, במקום יעד של 27% ביחס לשנת 2015. כמו כן, יש לנקוב במספרים אלה במפורש בחוק האקלים, במקום להפנות ל”החלטת הממשלה מס׳ 171“.
הוועדה הביעה מורת רוח מדברי נציג משרד האוצר, לפיהם אפילו הפחתה של 27% אינם יעד ריאלי. משתמע מכך כי ישראל תהיה מהמדינות האחרונות בעולם המשתתפות במאמץ להפחתת פליטות גזי חממה. על פי החלטת הוועדה, על משרדי האנרגיה, הגנת הסביבה, התחבורה, החקלאות, ומשרד הפנים לדרוש תכנית הפחתת פליטות בחקיקה. על משרד האוצר לדווח, בתוך חודשיים, על התקדמות בבניית תוכנית מסגרת לתקצוב ולמימון המעבר לכלכלה דלת פחמן וההיערכות לשינוי אקלים ועל כלים כלכליים אפשריים להפחתת פליטות. לבסוף, הועדה ביקשה לקבל הערכה של מומחי משרד האוצר בדבר השפעה עתידית של מס גבולות באירופה ובארצות הברית על הייצוא מישראל.
מוזמנים: משרד הבריאות, משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה, משרד ראש הממשלה , משרד הביטחון – צה”ל, משרד האנרגיה, משרד החוץ, משרד הפנים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, משרד מבקר המדינה, המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה, אוניברסיטת תל אביב , מרכז השלטון המקומי, עיריית תל אביב יפו, עיריית פתח תקווה, עיריית אשדוד, עיירית אשדוד, מרכז השלטון האזורי בישראל, איגוד רופאי בריאות הציבור, ארגוני איכות הסביבה, מגמה ירוקה, אדם טבע ודין, מחאת הנוער למען האקלים, החברה להגנת הטבע, גרינפיס, מוזמנים נוספים, התאחדות התעשיינים, מכללה אקדמית בתל חי, העמותה הישראלית לסרטן העור, הפורום הישראלי לתזונה בת קיימא, ארגון חברות הניקיון בישראל, אגודת הפסוריאזיס הישראלית, איגוד לשכות המסחר, ארגון בצלמו , עמותת שומרי הבית – אזרחים לקידום אנרגיה נקיה