בשנת 2018 התקבלה החלטת ממשלה מספר 4211 שעניינה ” מדיניות ממשלתית להתמודדות עם הפוליגמיה – יישום ומעקב אחר עקרונות דו”ח הצוות הבין-משרדי להתמודדות עם השלכותיה השליליות של הפוליגמיה” .
ההחלטה כללה מדיניות מפורטת בעניין פעילות נחוצה של משרד העבודה והרווחה ושירותים חברתיים כדי להתמודד עם התופעה של ריבוי נישואין בלתי חוקי, בין היתר:
• ייזום פעולות לצורך איתור הנשים במשפחות פוליגמיות וגיוסן לטיפול מותאם: יזום פעולות ייחודיות לצורך איתור הנשים (reaching out) וגיוסן לטיפול המותאם לצרכיהן. מאמץ מיוחד ישקיעו אנשי הטיפול לצורך יצירת קשר עם אותן נשים והשארתן בקשר עם גורמי הרווחה. עובדי הרווחה יפעלו באופן אקטיבי לביצוע פעולות הכוללות חיזור והעלאת מוטיבציה ותפיסות עולם של יצירת קשר על מנת לשמר את הנשים והילדים הזקוקים לשירותיהם בקשר עם גורמי הטיפול הרלוונטיים.
• בניית תוכניות ייעודיות לנשים נפגעות פוליגמיה: שילובן של נשים נפגעות פולגמיה בתכניות קיימות שמטרתן העצמה אישית וחיזוק התא המשפחתי הקיים, לצד בניית רשת תמיכה. תוך מתן עדיפות לנשים אלו להשתלבות בתכניות האמורות. על אנשי המקצוע הטיפוליים לראות באישה הראשונה אדם המצוי במצב של משבר וכי יש סיכויים גדולים כי אותה אישה תחווה קשיים רגשיים ותפקודיים.
• בניית תוכנית הכשרה לצוותים במחלקות לשירותים חברתיים: שילוב נושא הפוליגמיה בתוכנית הכשרה והדרכה לצוותים של המחלקות לשירותי הרווחה הבדואיות, על מנת שנושא זה יהיה נוכח במודעותם, יכירו בעובדה שמדובר במצב שמצריך התערבות טיפולית ויבנו תוכנית מותאמת לכל אישה/משפחה המתמודדת עם פוליגמיה.
רצוני לשאול:
- אלו מבין ההנחיות שבהחלטת הממשלה הנוגעות למשרד העבודה והרווחה בוצעו בפועל?
- אם כן, נא לפרט את אותם צעדים ותכניות שבוצעו בפועל: היכן הם יושמו? מה היה היקף המימון של אותן התכניות?
- כמה נשים משתתפות בתכניות אלה?
- האם בוצעו הערכה ומדידה כדי לבחון את האפקטיביות של התכניות?
- אם הנחיות האלו טרם בוצעו, מה הסיבה והאם בכוונת המשרד לקדמן? אם כן, מה לוחות הזמנים הצפויים?