בשנת 2018 התקבלה החלטת ממשלה מספר 4211 שעניינה “מדיניות ממשלתית להתמודדות עם הפוליגמיה – יישום ומעקב אחר עקרונות דו”ח הצוות הבין-משרדי להתמודדות עם השלכותיה השליליות של הפוליגמיה” . ההחלטה מיועדת למגר תופעה בלתי חוקית הפוגעת בנשים רבות הסובלות מניצול ושלילת זכויות אזרח בסיסיות. בהקשר זה ברצוני לשאול מספר שאלות בדבר היבטים שונים של יישום ההחלטה:
1.דיווח: מתי לאחרונה התבצע דיווח לוועדת השרים מעקב אחר יישום המלצות הדו”ח?
2.יישום כללי: אלו מבין ההנחיות שבהחלטת הממשלה הנוגעות למשרד המשפטים בוצעו בפועל (נא לפרט)?
בין היתר, הומלץ:
תיקון הנחיות היועץ המשפטי לממשלה מספר 4.1112 , שעניינה עבירות ריבוי נישואין: על היועץ המשפטי לממשלה לשקול את תיקון הנחיות היועץ המשפטי לממשלה מספר 4.1112 שעניינה עבירות ריבוי נישואין (סעיף ג ((16) , כך שיקבעו כי דיווחי כזב לרשויות המדינה לצורך קבלת גמלאות וטובות הנאה מהוות נסיבה לחומרה המצדיקות אכיפה אף אם הנישואין הנוספים נערכו זמן רב בטרם היוודע הדבר לרשויות.
3. האם תיקון זה התבצע בפועל? ואם כן, כיצד הוא בא לידי ביטוי במדיניות נגד עבירות ריבוי נישואין של רשויות האכיפה במדינת ישראל?
החלת נוהל של העברת מידע על הפרקליטות: הפרקליטות על מחוזותיה השונים אמורות להיות משולבות בנוהל העברת מידע, כך שפרקליט בפרקליטות הפלילית הנחשף במסגרת עבודתו לביצוע עבירה של ריבוי נישואין, יעביר מידע זה, לרבות החומרים הנדרשים לצורך גיבוש תשתית ראייתית בתיק פלילי למשטרה.
4. האם הנוהל השתנה בפועל וכיצד הדבר בא לידי ביטוי?
חידוד הנחיית ראש בית הדין השרעי לערעורים: הנחיית נשיא בית הדין השרעי לערעורים, כב׳ הקאדי עבד אל חכים סמארה מיום 30.4.17 תחודד כך שהקאדים יונחו לדווח לגורמי האכיפה גם על דרישה לקבלת אישור של “אי מניעה לנישואין” אשר מהווה אחד מהתנאים לעריכת נישואין נוספים בבתי דין שרעיים ברשות הפלסטינית.
5. עד כמה הנחיות אלה בוצעו בפועל? כמה דיווחים התקבלו למשרד המשפטים בפועל וכיצד המשרד הגיב בפועל, לרבות נקיטת צעדים נגד קאדים שאינם מדווחים כנדרש?
גיבוש נוהל העברת מידע על ידי הנהלת בית הדין לעררים: התקבלה המלצה שקבעה שהנהלת בית הדין לעררים תגבש נוהל עבודה פנימי לפיו ככל שיעלה חשד לעבירת ריבוי נישואין במסגרת תיק ערר יועבר המידע באמצעות הנהלת בית הדין לגורמי אכיפת החוק.
6. האם הנוהל גובש ופורסם ומה היקף יישומו?
הענקת סיוע משפטי חינם בהנגשת זכויות: כמו כן, הומלץ להרחיב את שירותי הסיוע המשפטי במשרד המשפטים כך שהנשים יקבלו סיוע בהנגשת זכויות בכל הקשור לזכויות מכוח דיני המשפחה (בהליכים מול בית הדין השרעי ובית משפט לענייני משפחה), הוצאה לפועל (של פסיקת מזונות) וקצבאות הביטוח הלאומי.
7. האם אכן סיוע משפטי הורחב ובאיזה היקף?
8. במידה והנחיות האלו טרם בוצעו, מה הסיבה והאם בכוונת המשרד לקדמן? אם כן, מה לוחות הזמנים הצפויים?