לצפייה בשידור הישיבה, פרוטוקול וחומרי הרקע, נא ללחוץ כאן.
שהייה במבנה סגור שאיכות האוויר בו ירודה עשויה לגרום למחלות קצרות וארוכות טווח: מחלות נשימתיות, מחלות לב, סרטן, סוכרת ועוד. ישנן אוכלוסיות רגישות במיוחד לזיהום אוויר תוך-מבני בשל גילן או מצב בריאותן, בהן נשים בהריון בסיכון, תינוקות או קשישים ודיירי בתי אבות, השוהים כמעט בכל שעות היממה בסביבה תוך-מבנית. “ארגון הבריאות העולמי מצא כי כ-4.3 מיליון אנשים מתים כל שנה מזיהום אוויר תוך מבני: יותר מזיהום אוויר חיצוני. הדבר משפיע במיוחד על אוכלוסיות בסיכון – קשישים ותינוקות” (פרופ’ חגי לוין).
הוועדה מצאה כי בישראל אין ניטור מספק של אוויר פנימי ואין רגולציה מקיפה להסדרת תחום זיהום האוויר התוך-מבני. נמצאו פערים בין התקנים הישראלים לבין התקנים הבינלאומיים. משרדי הממשלה עוסקים באיכות האוויר הפנימי בעיקר בעקיפין, באמצעות העיסוק באיכות אוויר-חוץ ותקן בנייה ירוקה מחייב, המחייב רק בנייה חדשה ולא זו הקיימת. הוועדה המליצה לאמץ באופן מלא את התקן הבינלאומי של ה-WHO למניעת זיהום אוויר פנימי. עבור מוסדות חינוך ובתי אבות- הוועדה המליצה על אימוץ מערכות אוויר מאולץ בהתאם לתקן המחמיר ביותר.
הוועדה ביקשה מנציגי משרדי הממשלה להגיש לוועדה, בתוך חודש, את הדרכים בהן בכוונתם לפעול בכדי להסדיר את הנושא, לרבות שינויי חקיקה נדרשים בחוק אוויר נקי. כמו כן, הוועדה המליצה על הקמת ועדה בין משרדית או לחלופין רשות ממשלתית לטיפול בנושא.
הוועדה מצאה כי הטיפול של המשרד להגנת הסביבה, לפחות בחמש השנים האחרונות, היה לוקה בחסר. הוועדה בירכה על ההצהרה של נציג המשרד, לפיה חלה תפנית בגישת הנהלת המשרד וכעת יש בקשה לתקצוב כוח אדם ופעילות בתחום. הוועדה מצפה כי ימונה לאלתר רכז לתחום זיהום אוויר תוך מבני ומטרדי ריח. הוועדה ביקשה את תגובת ממשרד האוצר בהקשר זה, תוך חודש ימים, לרבות התייחסות לעלוויות הקשורות לתחלואה מזיהום אויר תוך מבני.
הוועדה הורתה למשרד הבריאות למנות רשם לאסטמה ולאלרגיה, וקראה לקופות החולים לדווח למשרד הבריאות על נתוני התחלואה.
מוזמנים: משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה, משרד הכלכלה והתעשיה, מינהל התכנון, המוסד לבטיחות ולגהות, המוסד לבטיחות ולגיהות, מרכז השלטון המקומי, ההסתדרות הרפואית, אוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת חיפה, שירותי בריאות כללית, הטכניון – מכון טכנולוגי לישראל , ההסתדרות החדשה, מוזמנים נוספים, מכון התקנים הישראלי, משרד הבינוי והשיכון, משרד הפנים, המרכז לשלטון מקומי, המרכז לשלטון אזורי, נציגי קופות החולים, איגוד רופאי בריאות הציבור, ארגוני איכות הסביבה